Leestijd: 3 tot 4 minuten
Vanaf 7 juni 2026 is het zover: de Europese Richtlijn Loontransparantie wordt van kracht. Dat betekent dat werkgevers verplicht worden om openheid te geven over beloningsverschillen binnen hun organisatie. Wat houdt dit precies in voor bedrijven in de installatiebranche?
We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.
Wat verandert er concreet?
De Europese Unie wil gelijke beloning stimuleren en werkgevers verplichten om transparanter te zijn over hoe salarissen binnen een organisatie zijn opgebouwd. Het doel: eerlijke kansen voor iedereen, ongeacht geslacht.
Wat verandert er precies?
- Transparantie over salarissen
Werknemers krijgen het recht om te weten wat collega’s verdienen die hetzelfde of vergelijkbaar werk doen.
- Salarisinformatie in vacatures
Bij elke vacature moet voortaan duidelijk zijn welk salaris of welke salarisschaal erbij hoort, geen verrassingen meer achteraf.
- Verplichte loonkloofrapportage
Bedrijven met meer dan 100 medewerkers moeten regelmatig inzicht geven in eventuele beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen.
- Actie bij ongelijke beloning
Blijkt er een verschil van meer dan 5% dat niet objectief te verklaren is? Dan ben je als werkgever verplicht om dat te onderzoeken en aan te pakken samen met de ondernemingsraad.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
De nieuwe richtlijn vraagt om meer grip op je interne processen. Je salarisadministratie moet strak geregeld zijn met duidelijke en actuele gegevens over de beloningen binnen je organisatie.
Daarnaast is het belangrijk om je HR-processen onder de loep te nemen. Zorg voor transparante en objectieve functiewaarderingen en een beloningsbeleid dat je helder kunt uitleggen, ook wanneer medewerkers boven het cao niveau worden betaald.
Tot slot wordt heldere communicatie essentieel. Medewerkers moeten weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent openheid over beloning en duidelijke procedures bij vragen of vermoedens van ongelijkheid.
Hoe kun je je voorbereiden?
De nieuwe richtlijn vraagt misschien wat werk, maar met de juiste stappen ben je er op tijd klaar voor:
- Breng je beloningsbeleid in kaart
Check of je huidige aanpak nog past binnen de nieuwe regels. Wat kan strakker, eerlijker of duidelijker?
- Maak functiebeschrijvingen glashelder
Leg vast wat elke functie inhoudt en op basis waarvan beloningen worden bepaald. Denk aan ervaring, skills en prestaties.
- Zet duidelijke procedures neer
Zorg dat je weet wat je doet bij vragen van medewerkers en hoe je rapporteert over eventuele beloningsverschillen.
- Loop je salarisadministratie na
Zorg dat je snel en eenvoudig inzicht kunt geven in beloningsdata: overzichtelijk, compleet en transparant.
- Laat slimme tools het werk doen
Automatiseer waar mogelijk. Met tools zoals OutSmart houd je grip op rollen, prestaties en processen en ben je altijd klaar om verantwoording af te leggen.
Hoe helpt OutSmart?
Bij OutSmart geloven we in slim en efficiënt werken, ook als het om personeelsbeheer en rapportage gaat. Zo heb je altijd inzicht in wie wat doet dankzij duidelijke functies, rollen en een heldere werkverdeling binnen je teams. Rapportages zijn met één klik geregeld doordat je urenregistratie, werkbonnen en projecten direct aan medewerkers gekoppeld zijn.
Je houdt grip op je processen en zo kun je eenvoudig prestaties en inzet volgen, waardoor beloning altijd objectief en goed onderbouwd is.
Slimmer werken is niet alleen efficiënter, het helpt je ook om te voldoen aan wet- en regelgeving zoals deze nieuwe richtlijn.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over hoe je jouw werkprocessen kunt optimaliseren met slimme oplossingen? OutSmart denkt graag met je mee.
Bron: Techniek Nederland – Nieuwsbericht nieuwe richtlijn loontransparantie
https://www.technieknederland.nl