Geen onderdeel van een categorie

Digitalisering in de arbeidsmarkt

Personeel is op dit moment ontzettend lastig om te vinden. Voor de werkgever is dit hét moment om te investeren in digitalisering.

Subscribe

De technische ontwikkelingen, ook wel digitalisering, hebben een enorme impact op het werk. Functies kunnen veranderen of zelfs verdwijnen, maar er kunnen ook nieuwe functies ontstaan. De komende 5 jaar verwachten werkgevers dat functies sterk zullen veranderen wegens technologische ontwikkelingen. Het gaat hierbij om de ontwikkelingen van digitalisering in de arbeidsmarkt, automatisering en robotisering. Wat is het gevolg van digitalisering in de arbeidsmarkt en hoe kan je daar als werkgever het beste op inspelen?

Wat is het gevolg van digitalisering in de arbeidsmarkt?

Nederland bevindt zich midden in een digitale revolutie. Deze digitalisering zet alle sectoren onder druk. Dit heeft als gevolg dat de arbeidsmarkt dynamischer wordt. Overstappen naar andere beroepen in andere sectoren is eenvoudiger dan ooit!

1 op de 10 werkgevers verwacht dat er de komende 5 jaar banen zullen verdwijnen wegens technologische ontwikkelingen. In de afgelopen 5 jaar hebben technologische ontwikkelingen er al voor gezorgd dat er in bepaalde functies minder mensen nodig zijn. Een groot deel van de taken in deze beroepen is namelijk vervangen door software en (selfservice)applicaties.

Ook is de vraag naar ICT’ers enorm gestegen. Wegens de digitalisering in de arbeidsmarkt en alle technologische ontwikkelingen die hierbij zijn komen kijken:

  • De automatisering en digitalisering van werkprocessen binnen bedrijven zorgen voor meer werk op ICT-afdelingen.
  • Bedrijven verzamelen meer data. Hierdoor is de vraag nóg groter naar ICT’ers
  • Door het toenemende belang van digitale veiligheid is er meer werk voor cyber security specialisten

Wat betekent digitalisering voor de werkgever?

Een onderzoek van het UWV laat zien dat werkgevers zich steeds bewuster worden van de gevolgen van de technologische ontwikkelingen in de organisatie. Door te investeren in de werknemers en ze mee te nemen in de ontwikkelingen, is de kans groot dat ze zoveel mogelijk ingezet kunnen worden op eventuele nieuwe functies.

Maar, niet altijd hoeft de oplossing in extra personeel gezocht te worden. Personeel is op dit moment ontzettend lastig om te vinden. Voor de werkgever is dit hét moment om te investeren in digitalisering. In onderstaand kopje zal ik je precies uitleggen waarom.

Voordelen van digitalisering

Door digitalisering kan een organisatie relatief snel een deel van het personeelstekort oplossen of zelfs de capaciteit uitbreiden. Het digitaliseren van processen en werkzaamheden heeft veel praktische voordelen:

  • De werkdruk van het personeel wordt verlaagd. Dit zorgt bij de medewerker weer voor tevredenheid wat uiteindelijk weer zorgt voor minder uitval door ziekte. Ook zal het personeel minder snel vertrekken naar een andere werkgever.
  • De loonkosten kunnen verminderd worden wanneer digitale hulpmiddelen kunnen zorgen voor een effectievere inzet van fysieke arbeid.
  • Voorraadkosten dalen met behulp van data en betere inschatting van de noodzakelijke voorraden.

 

Benieuwd of het digitaliseren van bedrijfsprocessen wat voor jou is? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de online demo. Hier krijg je de mogelijkheid om al je vragen aan één van onze consultants te stellen.

 

Vergelijkbare berichten