Geen onderdeel van een categorie

De Gasketelwet: Opnieuw verplaatst naar april 2023

De inwerkingstreding van de Gasketelwet wordt verplaatst van januari 2023 naar april 2023. We vertellen je graag hoe dit nu verder gaat.

Subscribe

De gasketelwet

Hugo de Jonge heeft onlangs bekend gemaakt dat de inwerkingstreding van de BRL 6000-25 (CO-stelsel) wordt verplaatst van 1 januari 2023 naar 1 april 2023. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven en installatiemonteurs met een Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning) werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen die aan een gebouw gebonden zijn. Ook wel de Gasketelwet.

In 2015 maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid al bekend wat de verontrustende koolmonoxide-risico’s waren van cv-ketels. Techniek Nederland zet zich sindsdien hard in voor de invoering van de Gasketelwet. De invoering van deze wet is de afgelopen jaren als maar uitgesteld. Tot op de dag van vandaag geldt nog steeds een overgangsperiode zonder enige verplichtingen voor klanten en installateurs. Veel organisaties hebben al wel geïnvesteerd in nieuwe meetinstrumenten, bijscholing van monteurs en certificering van hun bedrijf. De brancheorganisatie vindt het uitstel van de wet een slechte zaak. Zeker nu bekend is welke enorme gezondheidsrisico’s hieraan hangen. Met OutSmart ben je goed voorbereid op de gasketelwet.

Wat houdt de Gasketelwet in?

De Gasketelwet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt een verplichte CO-certificering voor cv-installateurs moet hebben. Uit een rapport uit 2015 bleek dat de helft van de ongelukken met gasketels plaats vindt bij moderne cv-installaties. Omdat je als monteur veilig aan gasinstallaties moet kunnen werken, is deze wet in het leven geroepen.

Voor wie is de Gasketelwet van toepassing?

De Gasketelwet is van toepassing voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan verbrandingstoestellen met een vermogen tot 100 kW. Het gaat hierbij om het uitvoeren van de volgende werkzaamheden:

  • Denk aan installeren, reparatie, onderhoud, inbedrijfstellen en/of
  • Verbrandingsluchttoevoer of rookgasafvoer voorzieningen. Ook hierbij gaat het om installeren, repareren, onderhoud en opleveren.

Voor kleinere bedrijven kan deze certificering een opgave zijn. Hiervoor is het CO-Keur een goede uitkomst. Bij deze vorm van certificering neemt een externe partij het volledige certificeringstraject over. Als kleine organisatie zijnde hoef je daar dus niet aan te denken. Het wordt volledig uit handen genomen. Ook de overheid heeft hier positief op gereageerd.

Hoe nu verder?

In de brief die minister De Jonge aan de Tweede Kamer heeft geschreven, laat hij weten dat er zo snel mogelijk een publiekscampagne van start zal gaan. Deze campagne is namelijk een essentieel onderdeel van de invoering van de Gasketelwet. Deze campagne moet namelijk bedrijven en consumenten erop gaan wijzen op de verplichtingen rondom cv-ketels. De brancheorganisatie Techniek Nederland geeft aan het belangrijk te vinden dat dit jaar nog voorlichtingsmateriaal vanuit de overheid beschikbaar wordt gesteld aan gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven kunnen dit vervolgens aan hun klanten overhandigen. Meer lezen over de Gasketelwet? Je leest het op Techniek Nederland, dé website van de techniekbranche.

OutSmart vs Gasketelwet

OutSmart stelt je instaat om een formulier toe te voegen aan de werkbon. Dit formulier moet voldoen aan de gasketelwet. Je koppelt eenvoudig je formulier aan je werkbon zodat je ook alle onderhoudshistorie opslaat. Met OutSmart voeg je makkelijk een digitaal formulier aan je digitale werkbon. Alles in één systeem dat jou ontzorgt. Zo voldoe je met OutSmart ook aan de Gasketelwet.

Vergelijkbare berichten